Brabantse Omgevingsvisie

Denk mee!

Ook ideeën over de Brabantse Omgevingsvisie? Laat het weten »

Brabantse Omgevingsvisie genomineerd voor Aandeslag-Trofee

De Brabantse Omgevingsvisie is één van de zes genomineerde projecten voor de Aandeslag-Trofee, waarmee inspirerende en innovatieve Omgevingswetprojecten jaarlijks in het zonnetje gezet worden. Volgens de jury ‘blinkt de Brabantse Omgevingsvisie uit in de goede manier van samenwerken op inhoudelijke thema’s’. Op 10 september wordt de trofee uitgereikt door minister Ollongren tijdens het Praktijkfestival Omgevingswet in Den Haag.

Samenwerking

De jury geeft in haar rapport aan dat de Brabantse Omgevingsvisie ‘verder gaat dan alleen het proces van de omgevingsvisie’, maar ook al een interbestuurlijke training omvat. Als voorbeeld van een integrale aanpak noemt de jury de Brabantse Wateragenda voor 2030. Door een goede samenwerking tussen de Brabantse waterschappen, het provinciaal programma Verbindend Water en Brabant Water is in 2017 een gezamenlijke agenda opgesteld. Met deze agenda krijgt het inhoudelijke gesprek over de regionale water- en klimaatdoelen een belangrijke en bepalende rol in de Brabantse Omgevingsvisie. Volgens de jury zijn ‘de doelen en opgaven van de waterschappen en provincie goed herleidbaar’.

Onverwachte partners

Daarnaast kijkt de provincie Noord-Brabant verder dan de bekende stakeholders. De Brabantse Omgevingsvisie gaat uiteindelijk om iedere Brabander. Daarom is de provincie in gesprek met vele belanghebbenden. ‘Ondernemers en inwoners worden bewust opgezocht op ongewone plekken, zoals de Dutch Design Week’. Maar het gesprek is bijvoorbeeld ook aangegaan met de Brabant Pioniers, een groep van twintig betrokken inwoners van de provincie. Zij hebben geadviseerd, gereflecteerd en hebben kritische noten laten horen. Volgens de jury heeft dit mede ‘geleid tot een vernieuwend proces met onverwachte partners’.

Praktijkfestival Omgevingswet

Op 10 september vindt de uitreiking plaats van de Aandeslag-trofee. Minister Ollongren reikt op die dag de trofee uit aan het meest inspirerende project. Naast de Brabantse Omgevingsvisie zijn vijf andere projecten genomineerd. Vanaf 1 augustus kan gestemd worden via www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl.

 

Op de foto v.l.n.r.: Arjan Nijenhuis (programmamanager implementatie Omgevingswet Rijk), Sawina Populier, Marcel van Bijnen, Rick van den Berg, Erik van Merrienboer, Peter Struijk, Tommy van Remunt, Ilse van Rijsingen, Bas van Andel, Dedy Hoevenaars, Shirley van den Heuvel.

Op de foto ontbreken Esther Vos, Roger Saanen, Masja van de Ven, Petra Romer, Harry Post, Maarten Diependaal, Jolanda Bauwens, Mieke Kessels, Reinout de Vries, Jens van der Weele en Ton Baetens.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om te reageren ›

Reageren

Reageren via je account? Log dan eerst in

Je e-mailadres zal niet op de site worden getoond.

Meer nieuws

Omgevingsvisie voor besluitvorming naar Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten hebben de Brabantse Omgevingsvisie ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale... Lees verder ›

Omgevingskrant geeft impressie van zienswijzen

Tussen 1 mei en 30 juni 2018 lag het ontwerp van de omgevingsvisie ter inzage en kon iedereen een... Lees verder ›

Proeftuin Omgevingswet leidt tot doorbraak in gebiedsontwikkeling Goirle

De bestuurders in de proeftuin Omgevingswet in Goirle hebben overeenstemming bereikt over de... Lees verder ›

Blog Festival Omgevingswet

Ge kunt ut ok nie doen. Naar Den Haag gaan om iedereen vol trots op te roepen om toch vooral op de... Lees verder ›