Denk mee!

Ook ideeën over de Brabantse Omgevingsvisie? Laat het weten »

Gemeenten en provincie werken samen aan Omgevingsvisies

Verschillende gemeenten en de provincie willen samenwerken bij het bepalen van de inhoudelijke ambities voor hun Omgevingsvisies. Dat hebben ze met elkaar uitgesproken op de bijeenkomst op 14 september 2017 in theater de Boemel in Tilburg. De overheden vinden het belangrijk dat hun visies op elkaar aansluiten, vanuit de ‘één-overheidsgedachte’. Voor een Brabander moet het tenslotte niet uitmaken of hij met de gemeente of met de provincie contact heeft.

Gemeenten en provincie willen inspelen op maatschappelijke opgaven op verschillende schaalniveaus. Daarbij kan ieder vanuit zijn eigen rol een aanpak formuleren. Daarvoor is het nodig dat visies met elkaar overeenkomen en in ieder geval niet met elkaar in tegenspraak zijn. Het is de overtuiging van gemeenten en provincie dat als ieder met oog voor het goede schaalniveau de juiste activiteiten ontplooit, we samenwerken aan een mooier en sterker Brabant.

Die overeenstemming komt niet vanzelf. Daarvoor is het noodzakelijk nu al in de visievorming samen de belangrijke opgaven en uitdagingen voor een gebied of grensoverschrijdend te bepalen. In bepaalde gebieden wordt al samengewerkt in pilots en experimenten die passen in de geest van de Omgevingswet. Door op tijd met elkaar in gesprek te zijn, kunnen provincie en gemeenten elkaar versterken.

Dat betekent in de praktijk dat gemeenten nu al actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van de provinciale Omgevingsvisie. Aan het einde van dit jaar wordt een eerste voorlopig ontwerp van de provinciale Omgevingsvisie gepresenteerd.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om te reageren ›

Reageren

Reageren via je account? Log dan eerst in

Je e-mailadres zal niet op de site worden getoond.

Meer nieuws

Aangeboden: Rad van participatie

Om gemakkelijker te kunnen praten over onze omgeving met iedereen die woont, werkt en leeft in... Lees verder ›

BrabantAdvies: ‘Bouwstenen voor de Omgevingsvisie, volop kansen voor toekomstbestendig Brabant’

Volgens BrabantAdvies* is de Brabantse Omgevingsvisie een uitgelezen kans om in te spelen op... Lees verder ›

Robuust bodem- en watersysteem basis van omgevingsvisies

In het Rijk van Dommel en Aa gaan alle overheden samen werken om de ambities voor dit gebied in de... Lees verder ›

Brabant Pioniers: achterwerk in de kast

De Brabant Pioniers laten een filmdocument na: Achterwerk in de kast. De eerste vier filmpjes zijn... Lees verder ›