Brabantse Omgevingsvisie

Denk mee!

Ook ideeën over de Brabantse Omgevingsvisie? Laat het weten »

Gemeenten en provincie werken samen aan Omgevingsvisies

Verschillende gemeenten en de provincie willen samenwerken bij het bepalen van de inhoudelijke ambities voor hun Omgevingsvisies. Dat hebben ze met elkaar uitgesproken op de bijeenkomst op 14 september 2017 in theater de Boemel in Tilburg. De overheden vinden het belangrijk dat hun visies op elkaar aansluiten, vanuit de ‘één-overheidsgedachte’. Voor een Brabander moet het tenslotte niet uitmaken of hij met de gemeente of met de provincie contact heeft.

Gemeenten en provincie willen inspelen op maatschappelijke opgaven op verschillende schaalniveaus. Daarbij kan ieder vanuit zijn eigen rol een aanpak formuleren. Daarvoor is het nodig dat visies met elkaar overeenkomen en in ieder geval niet met elkaar in tegenspraak zijn. Het is de overtuiging van gemeenten en provincie dat als ieder met oog voor het goede schaalniveau de juiste activiteiten ontplooit, we samenwerken aan een mooier en sterker Brabant.

Die overeenstemming komt niet vanzelf. Daarvoor is het noodzakelijk nu al in de visievorming samen de belangrijke opgaven en uitdagingen voor een gebied of grensoverschrijdend te bepalen. In bepaalde gebieden wordt al samengewerkt in pilots en experimenten die passen in de geest van de Omgevingswet. Door op tijd met elkaar in gesprek te zijn, kunnen provincie en gemeenten elkaar versterken.

Dat betekent in de praktijk dat gemeenten nu al actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van de provinciale Omgevingsvisie. Aan het einde van dit jaar wordt een eerste voorlopig ontwerp van de provinciale Omgevingsvisie gepresenteerd.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om te reageren ›

Reageren

Reageren via je account? Log dan eerst in

Je e-mailadres zal niet op de site worden getoond.

Meer nieuws

Een goed begin is het halve werk

Het voorontwerp Brabantse omgevingsvisie ligt er. Vooral Brabanders hebben bijgedragen aan deze... Lees verder ›

Brabant Magazine special: Omgevingsvisie bij de koffie

Hoe moet Brabant er in 2050 uitzien? En wat moeten we daarvoor in 2030 al voor elkaar hebben? Over... Lees verder ›

Terugblik op drie etappes Tour de Brabant

We reden de Tour de Brabant om te testen of we met het voorontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie... Lees verder ›

Extra data voor Brabantse training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’

Het is weer mogelijk om je aan te melden voor de tweedaagse training “Samenwerken met de... Lees verder ›