Denk mee!

Ook ideeën over de Brabantse Omgevingsvisie? Laat het weten »

Gemeenten en provincie werken samen aan Omgevingsvisies

Verschillende gemeenten en de provincie willen samenwerken bij het bepalen van de inhoudelijke ambities voor hun Omgevingsvisies. Dat hebben ze met elkaar uitgesproken op de bijeenkomst op 14 september 2017 in theater de Boemel in Tilburg. De overheden vinden het belangrijk dat hun visies op elkaar aansluiten, vanuit de ‘één-overheidsgedachte’. Voor een Brabander moet het tenslotte niet uitmaken of hij met de gemeente of met de provincie contact heeft.

Gemeenten en provincie willen inspelen op maatschappelijke opgaven op verschillende schaalniveaus. Daarbij kan ieder vanuit zijn eigen rol een aanpak formuleren. Daarvoor is het nodig dat visies met elkaar overeenkomen en in ieder geval niet met elkaar in tegenspraak zijn. Het is de overtuiging van gemeenten en provincie dat als ieder met oog voor het goede schaalniveau de juiste activiteiten ontplooit, we samenwerken aan een mooier en sterker Brabant.

Die overeenstemming komt niet vanzelf. Daarvoor is het noodzakelijk nu al in de visievorming samen de belangrijke opgaven en uitdagingen voor een gebied of grensoverschrijdend te bepalen. In bepaalde gebieden wordt al samengewerkt in pilots en experimenten die passen in de geest van de Omgevingswet. Door op tijd met elkaar in gesprek te zijn, kunnen provincie en gemeenten elkaar versterken.

Dat betekent in de praktijk dat gemeenten nu al actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van de provinciale Omgevingsvisie. Aan het einde van dit jaar wordt een eerste voorlopig ontwerp van de provinciale Omgevingsvisie gepresenteerd.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om te reageren ›

Reageren

Reageren via je account? Log dan eerst in

Je e-mailadres zal niet op de site worden getoond.

Meer nieuws

“Van omgevingswet naar omgevingspret” wint Innovation Games

 foto: Lieke van den Oord 50 studenten, 10 innovatievraagstukken, 6 dagen. Dat zijn de ingrediënten... Lees verder ›

Over bewustwording, verwachtingenmanagement en eenduidigheid

In gesprek met Krista den Drijver en Sjef de Wit over het rapport Leerervaringen voor de... Lees verder ›

Pioniers tonen kritische blik

Valkenswaard was ooit thuis voor ruim driehonderd horecagelegenheden. Inmiddels zijn daar nog... Lees verder ›

Brabantse Omgevingsvisie krijgt steeds meer vorm

In de ontwikkeling van de Omgevingsvisie zijn al de nodige stappen gezet. Zo gingen in februari... Lees verder ›