Brabantse Omgevingsvisie

Denk mee!

Ook ideeën over de Brabantse Omgevingsvisie? Laat het weten »

Zet waarden centraal in plaats van kaders

Dit uitgangspunt is in verschillende vormen tijdens het proces van de Brabantse Omgevingsvisie voorbij gekomen. Waarden gaan uit van het positieve, datgene wat je wél wilt bereiken. Maar wat zijn de belangrijkste waarden voor Brabant? Welke zijn niet-onderhandebaar? En hoe kunnen deze helpen met gesprekken over de leefomgeving?

Het “Omgevingsvisiespel” in Bergen op Zoom

Deze vragen hebben we gesteld tijdens het Brabant Living Lab op de markt in Bergen op Zoom. Aan een tafel in de huiskamer bouwden bezoekers met blokken. Op elk blok staat een omgevingsaspect. Ze maakten bouwwerken die laten zien welke omgevingsaspecten ze het meest belangrijk vinden in hun leefomgeving. Hoe hoger op de toren, hoe belangrijker ze iets vinden. Vanuit hier gaan we in gesprek over waarden om een rangorde aan te brengen. Op basis van welke achterliggende waarden maken ze deze keuzes? Welke waarden zijn belangrijk als het gaat over de fysieke leefomgeving?

Uit de analyse van alle gespreken komt de volgende top 3 van de omgevingsaspecten: gezond, veilig en natuur. Voor de waarden is de top 3: duurzaamheid, betrokkenheid en samen. Maar uit de gesprekken komt ook duidelijk naar voren dat iedere bezoeker aan de woorden een eigen betekenis geeft. Hieruit concluderen wij dat de blokken een goed startpunt voor een gesprek zijn, maar het niet goed als kwantitatieve onderzoeksmethode te gebruiken is.

Brabant Community! OmgevingsLab in gesprek

Waarden staan ook centraal in het onderzoek van het PON dat in een Brabant Community is gehouden. Twee weken lang hebben op het online platform 40 Brabanders een aantal vragen besproken. Zo is getoetst of de focusopgaven herkenbaar zijn en welke waarden belangrijk zijn bij de uitwerking van deze opgaven. Het onderzoeksrapport van deze Brabant Community wordt binnenkort gepubliceerd. Dit is de tweede keer dat deze methode voor de Omgevingsvisie ingezet is.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om te reageren ›

Reageren

Reageren via je account? Log dan eerst in

Je e-mailadres zal niet op de site worden getoond.

Meer nieuws

Omgevingslunch op het provinciehuis: ‘Werken vanuit passie en verantwoordelijkheid’

Op donderdag 5 juli vond de eerste Omgevingslunch plaats. Collega’s gingen tijdens de lunch in... Lees verder ›

Provincie gaat aan de slag met aanbevelingen commissie-m.e.r.

De provincie neemt de aanbevelingen die de Commissie-m.e.r. doet voor de Brabantse Omgevingsvisie... Lees verder ›

Doormodderen is een mooi spel!

Interview met Marinus Biemans over ‘Brood en Spelen’, Omgevingsvisie en de veranderende... Lees verder ›

Nieuwe data voor Brabantse training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’

Het is weer mogelijk om je aan te melden voor de driedaagse training “Samenwerken met de... Lees verder ›